Ansning av buskar och träd.

Styrelsen kommer att se över vilka av samfällighetens buskar, häckar och träd som behöver klippas och styrelsen ber därför samtliga boende att informera oss om ni ser några som skulle må bra av att klippas. Har ni en häck eller buske som skulle behöva klippas går det utmärkt att låna häcksax av samfälligheten om man inte har tillgång till egna maskiner. Om man skulle behöva hjälp med själva klippningen så kan man till exempel prata med grannarna under städdagen om att få hjälp.

Det är även dags för en påminnelse för er som har häckar- och eller träd vid sin tomt. För att vårt område ska fortsätta vara fint och tryggt är det viktigt att vi alla tar ansvar för skötseln av våra häckar och träd. Häckar måste vara klippta rätt både på höjd, djup och bredd. Det är på flera ställen i området där häckarna växer som en tratt och alltså inte följer kantstenen vertikalt upp i luften. För att snöröjning ska flyta på och inte växter ska hindra eller i värsta fall skada de som arbetar med snöröjning eller skymma sikten behöver vi hålla träd, buskar och häckar klippta. Västerås stad har satt upp regler för hur häckar och träd ska klippas för att dels ha bra sikt trots en tät och fin häck men även för att underlätta snöröjning och dessa är som följer:

– Du som har en hörntomt skall mäta 10 meter åt varje håll, som en triangel. Där får inte häcken vara högre än 80 cm på grund av annars skymd sikt och risk för trafikolyckor. Se också till att dina växter inte växer sig för höga inom denna triangel.
– Träd får inte hänga ut över cykelbanor/gångbanor om de kan utgöra en risk. Den fria höjden på gångbana ska vara minst 2,5 meter. Fria höjden på cykelbana ska vara minst 3,2 meter och över en körbana ska fria höjden minst vara 4,6 meter.

/Styrelsen

Text: ur Spikverksbladet 222. Författare: Helena Lindbäck, styrelsens sekreterare.

Total Page Visits: 2286 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.